Son da Vella usa cookies.

Para o correcto funcionamento da páxina, Son da Vella utiliza cookies. Pode ver as condicións de uso da páxina facendo click aquí: CONDICIÓNS DE USO (Aviso legal)
Se continúa navegando enténdese que as acepta. Pode facer desaparecer esta mensaxe confirmando no seguinte botón:

 Padriños
Benvido a Son da Vella. Esta páxina está orientada a ensinar o medio natural e humano de Galicia.
Son da Vella

Xabarín

Nome científico: Sus scrofa L.

Tipo: Mamíferos


HÁBITATS

Bosques Montes


CORES: Marron, gris, negra


OUTROS NOMES:Porco bravo

NOME ESPAÑOL: Jabali


CLASIFICACIÓN:

Animalia - - Mammalia - - Suidae - Sus

Cámara de visión nocturna no monte de Xeve.

DESCRICIÓN:

Animal vertebrado, mamífero da familia dos súidos, moi común en Galicia.

Peso: ata 90 kg (machos) ata 65kg (femias)
Lonxitude cabeza-corpo: 90 - 170 cm.
Lonxitude rabo: 22 cm.
Altura ata a cruz dos ombros: 35-50 cm.
Promedio de vida: 2-5 anos.

Animal parecido ó porco doméstico pero cun pelaxe marrón escuro, castaño, uns longos cairos coñecidos como navallas situados a maior altura nos cuartos dianteiros.
As navallas (cairos) son a súa arma defensiva e poden chegar a medir 30 cm nos machos, o que é unha terrible ameaza para os seus depredadores.

As crías nacen cunhas raias no lombo de cor branca e a pelaxe de cor castaña clara. Pouco a pouco van adquirindo a pelaxe do adulto, polo que se poden encontrar xabatos de marróns variados. Os exemplares adultos poden chegar a ter a pelaxe case negra.

HÁBITAT:

Moi común nos montes e bosques de Galicia. Polo día é sedentario pero pola noite pode desplazarse a grandes distancias (ata 14km).

DISTRIBUCIÓN:

Aparece en todo o territorio, incluso nas zonas urbanas.

ALIMENTACIÓN:

De alimentación omnívora. Degusta landras e castañas dos montes, pero tamén miñocas (son frecuentes o rastros desta actividade), froitas, cogomelos, insectos ou plantas.

RISCOS:

Nalgunhas zonas as batidas estano a por en risco. Mentres que noutras, a causa da falta de depredadores naturais, hai superpoboación.

USOS HABITUAIS:

É un dos animais de caza máis apreciados. Tradicionalmente cazado en toda Galicia para alimentación.

REFERENCIADA NOS SEGUINTES LUGARES:
NON HAI NINGUNHA OBSERVACIÓN
XEOPOSICIONAMENTO DA GALERÍA:
Síguenos nas redes sociais

Artigos destacados
Barbas de raposo


Fotos destacadas
Amarelle


Ruta máis valorada
Outeiro dos Mouros pola rega do Inferno

Consellos para identificar

FLORA


FAUNA

FUNGOS

ROCHAS


Curiosidades
Descobre de que facían as bruxas a suas basoiras

Son da Vella recomenda:
  • Libros
  • Música
  • Documentais
  • Webs
  • Outros

  • Paraxe natural destacada
    Fervenza do rio Verdugo

    Compartir en Facebook
    CONTACTO:
    Dispoñible por Whatsapp

    Motivos do contacto:
    Demostre a súa humanidade Son humano
    Suscríbete á nosa NEWSLETTER.
    Recibirás un email tódolos venres coas novas da semana.
    Necesitamos o teu email

    VISITA AS NOSAS REDES SOCIAIS:

    Síguenos e participa en promocións e rutas, recibe as nosas novas e un montón de cousas máis.

     

    Son da Vella® Tódolos dereitos reservados.

    Condicións de uso (Aviso Legal)